Гастро/Їжа

День пива. Топ-5 українських крафтових броварень

Кожну першу п'ятницю серпня у світі святкують Міжнародний день пива. Пиво — один із найпопулярніших алкогольних напоїв. Україна, без сумніву, пивна країна. Якщо взяти статистику пострадянських країн, то пива на душу населення в нас вживають найбільше. Саме з цієї причини в Україні з'явилося безліч сортів якісного крафтового пива. The Page Style вибрало топ-5 українських крафтових броварень.

Топ-5 українських крафтових броварень. Фото: YesMore Content / Unsplash

Крафтове пиво Varvar

Varvar — найвідоміша київська крафтова броварня. Василь Микулин разом із партнерами Наталією Ковалевською та Олексієм Гавришем, а ще командою однодумців вирішили застосувати свої знання в новому проєкті ще у 2015 році.

Тут роблять ставку на американський стиль крафту. Броварня вже отримала безліч нагород і представлена практично в усіх українських магазинах і ресторанах преміумсегмента — від Kiyv Food Market до GoodWine і «М'ясоторії». Найсильнішим сортом броварні є Milk Stout — темний крафт англійського стилю з додаванням лактози, що позбавляє пиво гіркоти внаслідок обсмажування солоду.

Пивовари Varvar використовують переважно солод фірми Wayermann, рідше — продукт найстарішої бельгійської солодовні Malterie du Сhateau. Устаткування — угорської компанії Zip Technologies, де всі процеси можна контролювати за допомогою комп'ютера. Перший етап варіння триває приблизно 6 — 7 годин: якщо пиво щільніше, то довше, якщо лагер — швидше. Пиво зберігається в цистернах місткістю 6,4 і 2 тонни. Лінія розливу наповнює 1200 пляшок на годину.

Броварня «Ципа»

Гуцульська броварня, заснована в місті Кваси Рахівського району Закарпатської області. Вода для пива надходить із гірських джерел. Крім пива тут виробляють сир, масло, наливки, продукцію народних ремесел. Устаткування — тієї самої угорської компанії Zip Technologies. Броварня проводить екскурсії.

Усі різновиди крафтового пива варять винятково з натуральних інгредієнтів, із вмістом солоду не менш як 50% у пивному суслі. Інші добавки служать для поліпшення або ускладнення смаку. Це можуть бути чорниця, ялинові гілочки або трави. Виробник випускає пиво із чебрецем, малиною, вишнею, огірками та капустою. Солод, хміль і дріжджі переважно німецькі та чеські.

Пиво «Кумпель»

Найвідоміше львівське пиво, яке варять у двох власних мініброварнях за авторськими рецептами пивовара Тараса Фалика. Пиво «Кумпель» відомо майже 10 років. Слово «Кумпель» означає друг, товариш. Творці рекомендують його для компаній давніх друзів.

Одна з броварень розташована прямо в пивному ресторані «Кумпель», друга — окремо від ресторану. У ресторані постійно варять два сорти пива — «Світле» та «Янтарне»; сезонно — «Темне».

Однією з основних визначних пам'яток закладу є так звана «Пивна циця». Це бронзова скульптура, копія Венери Мілоської, яка за певних маніпуляцій «видає» склянку пива. У грудях скульптури є спеціальні сенсори, що дають змогу пиву набиратися в кухоль. «Пивна циця» користується популярністю серед львів'ян і туристів.

Крафтова броварня Pravda

Ще одна львівська крафтова броварня. Напій тут варять пивовари з України, Бельгії, Чехії та США. Власники пивоварні активно експериментують зі смаками та інгредієнтами. Вони єдині в Україні варять пиво із шишками свіжого хмелю, квітами бузини або соняшником.

У броварні відвідувачі можуть поспостерігати за варінням пива та спробувати напій прямо із чана.

Для бутилювання продукції пивовари використовують метод подвійної ферментації. Це дає змогу непастеризованому та нефільтрованому пиву зберігатися в пляшках довше. За три роки роботи броварня завоювала безліч нагород на міжнародних конкурсах. Наприклад, у 2018-му на World Beer Idol у Чехії Pravda зібрала дві бронзи й одне срібло за свої крафтові напої Putin Huilo, Frau Ribbentrop і «Той, хто пройшов крізь вогонь».

First Dnipro Brewery

Одна з перших у країні крафтових броварень розташована в Дніпрі. First Dnipro Brewery відкрилася в травні 1997 року й була оснащена обладнанням провідного світового виробника ZIP Technologies. Вони першими почали варити непастеризоване пиво за німецькою технологією. Зараз броварня випускає майже 8 видів крафтового пива на рік, проводить приватні та контрактні варіння.

First Dnipro Brewery варить 52 крафтові сорти пива на рік. Тобто кожні 7 днів тут випускають ексклюзив. Досі жодна українська броварня не побила цей рекорд. У їхньому портфоліо такі сорти, як-от «Відьмине зілля», «Джеймс Блонд», «Білосніжка й сім градусів», «Борода Хемінгуея», «Дика білка», «Оскар для бабусі», «Гаррі Портер», «проJOB літо», «Фея Дрінкербелл», «Сироватка правди».

Також тут випускають пиво дикого бродіння з додаванням квітів бузини та з використанням шпинату, дубової тріски й ірландського віскі.

Читати на The Page

Життя

Благодійна паска: де купити великодню випічку, щоб зробити добро

Життя

Як золота рибка. Закордонні тури для українців подорожчали вдвічі

Життя

Рецепт дня: сливовий пиріг від The New York Times