Зображення надане партнером
15 квітня переможці конкурсу отримали нагороди на Урочистій Церемонії закритій Зустрічі лідерів food-ритейлу, що відбулася у Києві, і зібрала головних гравців ринку українського food ринку.
П’ятий міжнародний професійний дегустаційний конкурс Favorite Food & Drinks став не тільки ювілейним, але й рекордним за кількома показниками. Вперше дегустації тривали 3 дні: відбулися 26, 27 і 28 березня і охопили 20 номінацій харчових продуктів.
Професійна дегустаційна комісія у 2024 році — теж стала рекордною за кількістю: 22 представники провідних національних і регіональних торговельних мереж, формату «біля дому», ритейлу АЗК, маркетплейсів, асоціацій, виробничих компаній взяли участь у дегустаціях продуктів. Серед них: NOVUS, Епіцентр К, НАССР Еко-Маркет, Auchan Україна, ROZETKA, АТБ-МАРКЕТ, KLO, Велмарт, Метро Кеш енд Кері Україна, КОЛО, Тайстра груп, GRADUS, Доярочка, ФОРА, Alma-Veko Food та інші. Вперше дегустаторами Favorite Food&Drinks стали Костянтин Грубич, експерт з якості, журналіст, телеведучий, автор рубрики «Знаю Споживаю» у «Сніданок з 1+1», Володимир Багдасарян, керівник м’ясного виробництва у Велмарт, Павло Чернецький, керівник відділу «продукти харчування» Rozetka, Максим Якименко, менеджер категорії «напої» КОЛО, Мар’яна Поп’юк «Тайстра» та інші провідні фахівці.
Варто зазначити, що 14 з 22 дегустаторів взяли участь у Favorite Food & Drinks вперше, що свідчить про прозорість, неупередженість та об’єктивне оцінювання дегустаційних зразків.
За результатами дегустаційного конкурсу цього року 4 найменування отримали нагороди Гран-Прі, золоті нагороди отримали 155 найменувань продуктів та напоїв, срібні – 49, бронзові – 1.
Всього комісія провела органолептичну оцінку «наосліп» 209 дегустаційних зразків від 39 компаній учасників — ще один рекорд Favorite Food & Drinks 2024. Компанії-учасниці надали продукцію національного та власного виробництва, імпортовану, власні торговельні марки (ВТМ), крафт та продукцію фермерських господарств. На дегустації було надано продукцію виробництва країн: Україна, В’єтнам, Латвія, Литва, Польща.
Серед 209 наданих дегустаційних зразків 57% з них відносяться до традиційного сегменту, 49% — до ВТМ, 32% — до нових розробок, 30% — до ГоРеКа, 24% — до преміум сегменту, 22% — до крафту, 8% — до імпортованих, 8% — до В2В призначення і 5% — до інноваційних.
Свою продукцію на дегустаційний конкурс Favorite Food & Drinks подали 39 постачальників.
Чим цікавий дегустаційний конкурс Favorite Food & Drinks 2024:
Засновниця та організаторка конкурсу Олена Сініціна зазначає: «Ми маємо амбітні цілі. Окрім того, що Favorite Food & Drinks направлено на покращення культури свідомого споживання харчових продуктів, проєкт сприяє зміцненню конкурентоспроможності виробників, просуванню бренду України на світових фудринках як країни-постачальника нових, інноваційних, традиційних та якісних харчових продуктів з високими органолептичними властивостями».
Лариса Акулова, начальник відділу контролю якості продукції в АТБ, додала: «Впевнена, що цей конкурс стане найпрестижнішим національним конкурсом серед виробників харчової продукції та участь в ньому вони будуть виборювати, а для споживачів логотип цього конкурсу на паркованні продукції буде гарантією якості!».
«Проєкт Favorite Food&Drinks є справжньою та ефективною підтримкою українських виробників, просуває їхню продукцію на ринку, звертає увагу на переваги, встановлює зв’язки постачальників з ритейлерами», підкреслив Костянтин Грубич, експерт з якості.
Юрій Буцько, провідний ревізор департаменту оптимізації та аналітики, ТОВ «Епіцентр К», неодноразовий учасник дегустаційної комісії Favorite Food & Drinks і цьогорічний гість Церемонії, зауважив: «Я брав участь у конкурсі чотири роки поспіль і споглядаю великий розвиток проєкту і за кількістю учасників, і за представленими зразками. Favorite Food & Drinks стрімко зростає, хочу побажати успіхів у подальшій діяльності».
Ексклюзивно, під час ділової частини закритої зустрічі лідерів фудринку Favorite Food&Drinks, Олена Сініціна, к.е.н., засновниця та організаторка конкурсу Favorite Food&Drinks, поділилася з учасниками та партнерами результатами власних досліджень щодо некомерційних факторів, які посилюють конкурентні переваги постачальників. Наталія Краснощок, бренд-менеджерка ВТМ VARUS, розповіла про досвід власних торгових марок VARUS і роботу з партнерами. Марина Данилюк, керівниця відділу розвитку «Ярофрут» поділилася власною експертизою ринку замороженої продукції в Україні та Європі та розповіла про тренди, потреби, стратегії розвитку у 2024 році. А Богдана Леонова, директорка з розвитку холдингу компаній Alma Veko, Food, зробила доповідь на тему, що зараз цікава багатьом учасникам фуд-індустрії — «Їжа майбутнього, тренди та інноваційні технології food-ритейлу. На що очікувати ритейлу та виробникам». Матеріали спікерів закритої зустрічі були надані її учасникам.
Мета Favorite Food&Drinks – виявлення професіоналами високоякісних продуктів харчування та безалкогольних напоїв за органолептичними характеристиками «наосліп».
Споживачі та бізнес-партнери можуть довіряти відзнакам Favorite Food&Drinks нанесеним на паковання продуктів харчування та напоїв, адже вони пройшли суворе оцінювання високопрофесійними, незалежними експертами, тож шукайте відзнаки Favorite Food&Drinks на етикетках та пакованнях продуктів.
Favorite Food & Drinks запрошує виробників з усіх регіонів України взяти участь і поставити поряд зі своїм брендом заслужений знак якості.
Favorite Food & Drinks 2024 завдячує нашим захисникам – Збройним силам України – за те, що ми з вами маємо можливість вести свій бізнес. Кожен з українців робить свій внесок у підтримку захисників і цього року Favorite Food & Drinks зробив свій: 100 грн за кожен з наданих учасниками дегустаційних зразків. 30 000 грн перераховано у 3-тю окрему штурмову бригаду.
Офіційний партнер Favorite Food & Drinks 2024: Paperbag
Партнер проєкту: Dohler
Міжнародний інформаційний партнер: Drinks+, Wine Travel Awards
Слідкуйте за нами у соцмережах та на LinkedIn .