Facebook Pixel

Топ-5 ресторанів української кухні, які варто відвідати

Стиль життя

Автор

The Page Style відвідало п’ять закладів України, де шефи пропонують не просто національні страви, а наповнюють меню оригінальними смаками регіону. Тут і власники, і шеф-кухарі займаються гастрономічними розвідками і творчо відроджують старовинні рецепти.

Кращі ресторани української кухні. Фото: Karolina Grabowska / Pexels

Кращі ресторани української кухні. Фото: Karolina Grabowska / Pexels

«Ресторація Шпігеля», м. Хмельницький

Нещодавно цьому знаному в Хмельницькому закладу виповнилося вісім років. Хоча маєтку, у якому він розташований, понад століття. Його побудував у 1899 році відомий на той час у місті нотаріус Ісаак Шпігель. Власники Анна та Володимир Діль відроджують у своїй ресторації гастрономічні традиції Поділля. Борщ із телячими щічками та козячим сиром готують на буряковій заквасці, а в сезон молодої кукурудзи гості в захваті від кукурудзяної каші з м’ясом раків.

Одним із важливих локальних продуктів Поділля є гострий хрін, тому в закладі поза сезоном можна скуштувати не лише звичний для українців варіант корисного кореня, а і спробувати його в цукерках… та ще й із шоколадом. Цей десерт — ідея команди «Ресторації Шпігеля». Цукерки завжди вражають гостей незвичайним смаком. Цікаво, що в закладі принципово не використовують продукти промислового виробництва — самостійно випікають хліб, готують йогурти, напої, соуси, сири. Багато страв готують у печі. «Ресторація Шпігеля» торік стала першим у Хмельницькому фіналістом Національної гастрономічної премії «Сіль» у номінації «Кращий ресторан української кухні 2020».

Telegram Logo

«Перша сімейна ресторація Мулярових», м. Івано-Франківськ

Заклад також розташований у розкішному особняку 1909 року, де на початку ХХ ст. мешкала родина Стефанії Мулярової. Господиня була знаною кулінаркою в Станіславові (саме такою була історична назва міста). У ті часи не було заведено родинами ходити по рестораціях, тому міська знать часто гостювала в пані Мулярової. Сьогодні гості Франківська можуть ознайомитися в «Першій ресторації Мулярових» із рецептами щедрої господині. Тут пропонують домашні страви з локальних фермерських продуктів і вироби власної пекарні. У ресторації також є крамниця, де можна придбати крафтові сири, сушені білі гриби, тістечка й торти, наприклад «Ужгород». Творчий натхненник ресторації Віталій Качкан — завзятий колекціонер.

Ще до застілля отримуєш естетичну насолоду від інтер’єрів закладу. На двох поверхах представлено антикварні меблі, що й сьогодні перебувають у повсякденному вжитку гостей ресторації, унікальне зібрання ляльок майстрині Марії Ковальчук, яка входить до сотні кращих примітивістів світу, і величезна колекція декоративних керамічних тарілок чотирьох найвідоміших шкіл: косівської, пістинської, коломийської та кутської. У жовтні заклад став одним з учасників проєкту «Гастромандрівка слідами літераторів». Тут пропонуватимуть страви кінця ХІХ — початку ХХ століття, які, наприклад, полюбляв Іван Франко: смажену на вогні форель, вареники з чорницями, квасолю зі сливами чи соус із білих грибів.

«Ресторація Бачевських», м. Львів

У назві відомої львівської ресторації — прізвище родини промисловців Бачевських, фундаторів однієї з перших у світі фабрик із виробництва горілки, заснованої в 1782 році. Свого часу напої Бачевських експортували зі Львова по всьому світі, і компанія була конкурентом іншого знаного бренду — Smirnoff. Сьогодні в закладі пропонують страви нової галицької кухні.

У космополітичному Львові не минулося без суміші різних національних наїдків. У «Бачевських» готують страви української, польської, єврейської, вірменської, литовської, австрійської кухонь як за старовинними рецептами, так і в авторській інтерпретації шеф-кухаря закладу Олександра Чернишенка. А от знаменитий львівський сирник тут роблять винятково за традиційним рецептом. До речі, у «Ресторації Бачевських», що розташована в історичному центрі міста, можна придбати фірмові наливки, які стануть чудовим сувеніром зі Львова.

«Грибова хата», курорт Буковель, с. Поляниця, Івано-Франківська область

Заклад розмістився в затишній частині урочища Вишня, що поблизу найбільшого гірськолижного курорту України. Мабуть, туристам із Близького Сходу, яких цього року багато в Карпатах, до вподоби незвичайна архітектура ресторації-садиби «Грибова хата». Споруда не має прямих кутів, майже як дизайн іспанця Антоніо Гауді, і побудована у вигляді гриба, що теж наслідує ідеї знаного каталонця, який черпав усі свої геніальні новаторські форми в природі.

У закладі готують страви за гуцульськими «дідівськими рецептами», а в меню — банош, вареники, грибна юшка, бограч і борщ, що подається в запеченій буханці хліба, а ще шпундра, згадка про яку є в поемі «Енеїда» Котляревського. Також тут запропонують справжнє домашнє сало та м’ясні делікатеси, що виготовляють у власній коптильні. Власного виробництва й ароматні домашні наливки, пиво, вино та сири. Смаколики в «Грибовій хаті» здебільшого готують на живому вогні, у старовинній гуцульській печі на дровах.

Ресторан «Пан Атаман», м. Олешки, Херсонська область

Ресторан сучасної української кухні — чи не єдиний, що представляє відроджені смаки півдня України. Саме на Херсонщині вирощують більшість овочів і фруктів, тому в ресторані фактично реалізовано філософію світового руху slow food, прихильники якого ратують за споживання харчових продуктів, вирощених поблизу самого закладу. Так, у «Пані Атамані» виготовляють власні соки, бринзу, хліб, буженину, копчене й мариноване сало, шкварки та гостру аджику. Місцеві крафтові джеми, варення та мед сповнені ароматів херсонських трав, квітів, ягід, липи та акації.

«Пан Атаман» є учасником дослідницького проєкту «Херсонъ. Вінтажна кухня», який має на меті відродження традицій автентичної кухні півдня. Шеф-кухар ресторану Іван Цуриков у новому сезоні запропонує меню, де є культові українські деруни в соусі «дорблю», козацький суп із рибою та ковбасками, смажений кріль, що подається з баношем, та баранина, томлена з місцевими овочами. Ще варта уваги настоянка «Шафранівка», бо виготовляється з додаванням найдорожчої спеції у світі. До речі, і шафран у ній — не іноземець, а вирощений фермерами Херсонщини.

Коментарі

Гендиректор Versace Джонатан Акеройд очолить Burberry

Кортні Кардаш'ян уперше виходить заміж

Більше не Каньє Вест. Американський репер офіційно змінив ім'я