Нутриціологія для чайників: як їжа впливає на людей і як скласти свій режим харчування

Краса

Їжа безпосередньо впливає на всі процеси і механізми організму. Те, що ми їмо, може як поліпшити якість життя, так і навпаки.

Фото: Monika Grabkowska / Unsplash

Фото: Monika Grabkowska / Unsplash

На щастя, здорове збалансоване харчування сьогодні стає трендом. Допомогти отримувати з їжі найбільше допоможе нутриціологія. The Page розбиралося, що це таке, чому дієтологія і нутриціологія – не одне і те ж, і як підібрати свій план харчування.

Що таке нутриціологія і навіщо стежити за харчуванням

Фото: Monika Grabkowska / Unsplash

Фото: Monika Grabkowska / Unsplash

Нутриціологія – це наука про харчування. Це – стик дієтології, біохімії, фармакогнозії та гігієни харчування. Вона вивчає принципи того, як людина харчується і як конкретно це впливає на процеси в організмі. Як взаємодіють, витрачаються і виводяться білки, жири, вуглеводи тощо, і як нарешті це впливає та змінює якість життя людини.

Нутриціологія розглядає:

  • як конкретні інгредієнти їжі впливають на людський організм;
  • як смаки в їжі у людини впливають на її психіку;
  • як працює біохімія травного процесу;
  • як поєднання продуктів впливає на тіло;
  • які в їжі компоненти й елементи тощо.
Telegram Logo

Нутриціологія як би розкриває механізм впливу харчування людини на її здоров'я. Тобто, клітини організму засвоюють поживні елементи з їжі і далі направляють їх по організму, де щось всмоктується, а щось виводиться. Те, що всмоктується, – в кінцевому підсумку істотна складова здоров'я. І від того, що і в яких кількостях їсть людина, призведе або до здоров'я, або до збою організму.

За відомостями Всесвітньої організації охорони здоров'я, кожна третя людина на планеті страждає від тієї чи іншої форми неповноцінного харчування: брак калорій або поживних речовин, недостатньої або надлишкової ваги. Неповноцінне харчування провокує ряд проблем зі здоров'ям: затримка росту, дефіцит маси тіла, серцево-судинні захворювання, інсульт, діабет і рак.

За підрахунками ВООЗ, близько 1,9 млрд дорослих людей у всьому світі мають надмірну вагу, а 462 млн – недостатню. Разом з цим 41 млн дітей до 5 років страждають від надмірної ваги або ожиріння, у 159 млн дітей – затримка росту, у 50 млн – втрата ваги. А 29% жінок (528 млн) репродуктивного віку страждають анемією. Половину цих жінок можна вилікувати за допомогою добавок заліза.

Все це згодом погіршує рівень бідності і заважає економічному розвитку. За оцінками, економічний збиток від неповноцінного харчування становить $3,5 трлн на рік.

«Харчування є проблемою для всіх країн. Будь то низькорослість, виснаження, анемія або ожиріння, жодна країна не є винятком», – повідомив директор Департаменту ВООЗ з харчування для здоров'я і розвитку Франческо Бранка.

У Центрі громадського здоров'я МОЗ нагадують, що серед факторів, що впливають на здоров'я людини, вплив генетики становить 20%, медицини – 10%, а харчування і способу життя – 50%.

Їжа – це як би паливо організму, завдяки якому він може працювати. Але якщо організм не отримує потрібної кількості поживних речовин-елементів цього «палива», порушуються обмінні процеси. Якщо в організму немає достатньої кількості важливих для нього елементів – обмінні процеси сповільнюються, а іноді і зовсім зупиняються.

До слова, сите харчування не гарантує покриття потрібною кількістю вітамінів. У такому разі організм швидше відчуватиме надлишок одних речовин і нестачю інших. Цінність харчування не визначається конкретними продуктами, а визначається харчуванням в цілому.

Чому нутриціологія та дієтологія – це не одне і те ж

Фото: Monika Grabkowska / Unsplash

Фото: Monika Grabkowska / Unsplash

І нутриціологія і дієтологія розглядають харчування людини, але з різних боків. Дієтологія розглядає організацію схем харчування і розробляє їх для людини, яка захворіла. А нутриціологія розглядає вплив харчових речовин на організм і розробляє схеми харчування, щоб не допустити хворобу.

Дієтологія – це частина медицини. З її допомогою розробляють схеми харчування різних груп людей при лікуванні захворювань або патологій.

Нутриціологія не лікує хвороби, а допомагає людині комплексно скорегувати харчування, виявити основні помилки, щоб вона змогла збалансовано харчуватися і поліпшити функціонування організму.

План харчування: як підтримати роботу організму

Фото: Monika Grabkowska / Unsplash

Фото: Monika Grabkowska / Unsplash

Для більш коректного плану харчування можна звернутися до нутриціолога. Спочатку він допоможе із заповненням щоденника харчування, збере анамнез, після – проаналізує дані. За необхідності нутриціолог може порекомендувати здати аналізи. Далі йде розробка нової схеми харчування. Після роботи за схемою, нутриціолог проаналізує проміжні результати і за необхідності внесе коригування.

Загалом баланс харчування може виглядати так:

  • 60% вуглеводів (овочі, фрукти, ягоди, хліб);
  • 30% жирів (оливкова олія, риба, птиця, горіхи);
  • 10% білків (боби, квасоля, птиця, риба, сир).

Але якщо похід до нутриціолога поки не запланований, можна скористатися однією з найздоровіших систем харчування – середземноморською дієтою. Дієтою в класичному розумінні – з безліччю обмежень – її назвати складно. Вона швидше повністю розкриває переклад грецького слова «дієта»: здоровий спосіб харчування і мистецтво жити.

За відомостями Європейського бюро ВООЗ, найчастіше від серцево-судинних хвороб помирають люди, які мало споживали бобові, овочі, фрукти, цільнозернові продукти, горіхи і жирні омега-3 кислоти. А саме ці непопулярні у хворих ССЗ продукти складають основу середземноморської дієти.

Середземноморська дієта це – повноцінне харчування. Вона базується на свіжих овочах, фруктах, хлібі з цільного зерна, бобових. Для цієї дієти характерно помірне споживання молочних продуктів із середнім вмістом жиру, середнє споживання яєць, риби і курки, і майже повне виключення з раціону червоного м'яса.

Ще характерним для цього способу харчування є досить високе споживання жирів, а саме 40-50% жирів від загальної кількості калорій. З цієї цифри, насичені жири становлять менше 8%, а мононенасичені жири — 15-25%. Омега-3,6 і 9 — мононенасичені і поліненасичені жирні кислоти, які регулюють природні процеси організму. Вони не виробляються організмом, проте обов'язково повинні туди потрапляти з їжею.

І потроху повноцінне, збалансоване харчування покращуватиме самопочуття, світосприйняття та якість життя.

Warning icon Помилка в тексті? Виділіть її мишкою і натисніть: Ctrl + Enter

Коментарі

Тренди здорового харчування 2021: як поєднати смачне з корисним Краса

Тренди здорового харчування 2021: як поєднати смачне з корисним

Що таке пульсоксиметр і скільки він коштує Стиль життя

Що таке пульсоксиметр і скільки він коштує

Сторіз: хто отримав премію «Золотая перчатка» Сторіз

Сторіз: хто отримав премію «Золотая перчатка»