У свої 16 років Кирило зробив відкриття, яке може змінити підхід до вирощування рослин у контрольованих умовах. Він створив метод поєднання кольорів у світлових спектрах для вирощування базиліку в «підземних» фермах. Результати вражають: через 40 днів зелень готова до збирання. Це на третину швидше, а також вигідніше та якісніше, ніж існуючі технології. Про це повідомили в МАН.
Завдяки своєму проєкту Кирило здобув третє місце на Всеукраїнському конкурсі молодіжних науково-технічних розробок у категорії «Стійкий життєвий простір», де змагалися 44 учасники. Однак для цього юного науковця це лише початок. Його мета – презентувати свій винахід на міжнародній арені. Кирило проводив свої експерименти як вдома, так і на вертикальній фермі "Green Future" у Дніпрі, яку створив агропідприємець Віктор Шулешко. Ферму побудували у підвалі після того, як перша локація біля аеропорту була знищена ракетними ударами рф. Відтоді зелень із цієї ферми завоювала не лише популярність серед українських рестораторів, а й привернула увагу аграріїв ОАЕ, Німеччини та навіть квітникарів у Нідерландах.
Особливість винаходу Кирила полягає в оптимізації роботи світлодіодного освітлення. Він проводив експерименти з кольорами, інтенсивністю та режимами освітлення, аби знизити енергоспоживання та підвищити ефективність ферми. Результати говорять самі за себе:
- скорочення тривалості освітлення з 12 до 10 годин на добу;
- зменшення терміну вирощування базиліку з 50 до 37–40 днів без втрати якості та кількості врожаю;
- зниження споживання електроенергії на 15–20%;
- зменшення собівартості базиліку на 10–15%.
Це не перший успіх Кирила. Три роки тому він розробив робота для очищення космосу від сміття, і цей проєкт здобув визнання на Міжнародній конференції у Римі та Європейському симпозіумі в Кастельгранді. Зараз хлопець навчається в Дніпропетровському обласному фізико-математичному ліцеї-інтернаті.
Головне від The Page
Дякуємо, що підписалися на The Page.
Буде гаряче!
Раз на тиждень ми будемо відправляти вам найцікавіші редакційні матеріали.
Я погоджуюсь з політикою конфіденційності
Читайте також