Страви з кавуном завжди незвичайні, свіжі та яскраві. Приготувати з кавуна можна не тільки десерт — джем, желе або варення, а й літню закуску з козиним сиром, пунш з вермутом або салат з ромом та м'ятою. Рецепти з кавуном стали популярні нещодавно. Виявилося, що велику ягоду цілком можна смажити, маринувати, поєднувати із сирами, зеленню та спеціями.
Кавуновий мед
Кавуновий мед. Він також відомий під ім'ям нардек. За структурою ця страва справді схожа на мед, тільки робиться не бджолами, а людьми — кавуновий сік очищають і випарюють до такого стану. Для отримання 1 кг нардека потрібно щонайменше 16 кг кавунів.
Складові
- Кавун — 14 кг
- Вода до смаку
Інструкція приготування
- Кавун помити, обсушити та розрізати на чотири частини в тазу, щоб не втратити сік. Відокремити м'якоть від кірок і пом'яти її товкачем.
- Пропустити кавунову масу через сито, щоб видалити насіння, потім помістити кавунове пюре в марлю або рушник кухонний і віджати сік в каструлю.
- Кавуновий сік довести до кипіння на сильному вогні, помішуючи, зняти піну, знову процідити через марлю.
- Поставте сік на повільний вогонь і варіть протягом 4-5 годин, регулярно помішуючи. Він повинен зменшитися обсягом у 5-6 разів.
- Щоб визначити готовність кавунового меду, капніть трохи сиропу на холодне блюдце. Якщо крапля не розтікається, або це відбувається дуже повільно, мед готовий. Перекладіть готовий кавуновий мед у скляну банку та зберігайте у холодильнику.
Кавун із сиром фета
Складові
- Кавун 1 кг
- Свіжа м'ята 20 г
- Оливкова олія 50 мл
- Сир фета 200 г
- Лайм 1 штука
- Молотий чорний перець за смаком
Інструкція приготування
- Витягніть насіння з кавуна і наріжте його на великі кубики. Однак варто враховувати, що форма кавуна може ускладнити отримання ідеальних кубічних шматочків.
- У глибокій мисці поєднайте кубики кавуна і нарізані шматочки сиру фета, намагаючись, щоб їх розміри були порівнянними. Додайте нарізану свіжу м'яту, полийте оливковою олією та соком лайма, приправте чорним перцем. Подавайте одразу ж.
Порада до рецепту
Всі інгредієнти, за винятком олії та перцю, повинні бути холодними. Це важливо, щоб смак залишався максимально свіжим, без втомлюючої нотки перегрітої кавунової кірки.
Кавунова граніта
Складові
- Сироп із глюкози 1 столова ложка
- М'якуш кавуна 450 кг
- Лимонний сік ½ чайні ложки
Інструкція приготування
- Покладіть м'якоть кавуна в блендер і зробіть пюре.
- Нагрійте сироп, або цукор тростини, і лимонний сік, потім додайте 75 мл води. Нагрівайте 4 хвилини до повного розчинення цукру. Додайте кавунове пюре та добре перемішайте.
- Перелийте масу в пластиковий контейнер, закрийте кришкою і поставте до морозилки. Перемішуйте кожні 30 хвилин виделкою, щоб досягти легшої консистенції.