Чому Uber Eats йде. Що буде з ринком доставки їжі в Україні

Фото: unsplash

Фото: unsplash

Кілька днів тому сервіс доставки їжі Uber Eats заявив про те, що вирішив призупинити роботу у восьми країнах, серед яких і Україна. Компанія пояснила своє рішення тим, що робота на цих ринках не показала очікуваних результатів, попри те, що виручка сервісу по всьому світу зросла на 52%.

The Page розбиралося, чому Uber Eats не затримався в Україні, запитало у конкурентів сервісу, що вони про це думають, і з'ясувало, як тепер зміниться ринок доставки їжі в країні.

Чому пішов Uber Eats

Це вже не перша подібна історія для Uber. Раніше компанія йшла з Китаю, Росії та Індії, поступившись сильнішим місцевим гравцям. Своє рішення піти ще з кількох країн сам Uber пояснив стратегією компанії займати першу або другу позицію на ринках, де він присутній.

Telegram Logo

На країни, з яких компанія ухвалила рішення піти, а саме на Чехію, Єгипет, Гондурас, Румунію, Саудівську Аравію, Уругвай та Україну, припадає 1% чистого прибутку Uber Eats і 4% витрат у першому кварталі 2020 року.

За словами ресторанного експерта Ольги Насонової, Uber Eats дійсно хотів бути лідером ринку в Україні, однак поступився цією позицією кур'єрській службі Glovo. Вона також зазначає, що компанія має проблеми з топменеджментом.

Google News Logo Підписуйтесь на нас в Google News!

«У Uber Eats умови не особливо лояльні. Сервіс бере 30% від замовлення, що досить критично для ресторанів. Хоча багато рестораторів зазначають, що з ними було набагато зручніше працювати, ніж з Glovo, оскільки компанія розраховувалася з ресторанами за тиждень, а Glovo — протягом двох. Через це у багатьох ресторанів виникає заборгованість перед постачальниками. Проте сервіс взяв тим, що має спеціалізацію з доставки, а вартість послуг у них дешевша, оскільки більшість їхніх кур'єрів на велосипедах або піші, а Uber доставляє їжу на автомобілях. Я взагалі вважаю, що компанія намагається більше сфокусуватися на тому, що приносить їй більше грошей — на службі таксі».

Ольга Насонова

Ольга Насонова

Ресторанний експерт

Співзасновник Асоціації відповідальних перевізників Тарас Котов своєю чергою зазначає, що така політика Uber пов'язана з кризою.

Quote«Компанія закриває ті підрозділи, де співвідношення витрат і виручки не відповідає бажаним показникам і там, де трудовий кодекс і умови роботи дозволяють це зробити більш-менш безболісно. Тобто причина в загальних проблемах Uber, а не конкретно в Україні», — зазначає Котов.

Що про відхід сервісу думають конкуренти

Комерційний директор Zakaz.ua Євген Нетреба зазначає, що Uber Eats не був провідним гравцем на ринку України. Підхід сервісу до роботи був достатньо зваженим — він не намагався демпінгувати на акціях і перевагах для клієнтів.

«Оскільки Uber Eats є публічною компанією і торгується на Нью-Йоркській фондовій біржі, нести тривалий час збитки одразу на декількох ринках вони не могли, адже це прямо впливає на акції компанії і, відповідно, на її капіталізацію».

Євген Нетреба

Євген Нетреба

Комерційний директор Zakaz.ua

У пресслужбі сервісу доставки їжі Raketa The Page повідомили, що основними причинами відходу Uber Eats могли стати низька швидкість розвитку проєкту в Україні або зміна топменеджера одразу після старту. Йдеться про менеджера Uber у Східній Європі Рамі Ель-Рефая, який готував запуск, проте перейшов до Glovo.

У Glovo ж лише зазначили, що новина про відхід сервісу з українського ринку стала резонансною, оскільки ринок доставки втратив гравця високого рівня, а відповідно, і додаткові інвестиції у розвиток сфери.

Як зміниться ринок доставки їжі в Україні

За словами Котова, забрати нішу Uber Eats зараз дуже активно намагається Bolt, який планує запустити доставку їжі вже цього року.

Насонова цю інформацію підтверджує і зазначає, що також з'являються й місцеві служби доставки, які працюватимуть на меншому проценті.

Quote«Активно працює також Raketa, однак у неї, як і у Glovo, 30% від замовлення. Через це дуже багато ресторанів відмовляється від сторонньої доставки, бо віддавати такий відсоток службам їм невигідно», — зазначає вона.

Однак у будь-якому випадку із закінченням карантину ринок впаде — цьому сприятиме літня погода і те, що люди скучили за походами до ресторанів.

Warning icon Помилка в тексті? Виділіть її мишкою і натисніть: Ctrl + Enter

Коментарі

Всі новини